Stresul oxidativ, o cauză a inflamației și durerii articulare

În ultimele decenii, stresul oxidativ a fost asociat cu îmbătrânirea prematură și cu apariția unor boli cronice degenerative. Importanța acestor mecanisme pentru sănătate a condus la un mare interes pentru substanțele capabile să îl controleze. Din acest motiv, am dori să vă vorbim în detaliu despre acest subiect.

Ce este stresul oxidativ?

Dacă o moleculă este oxidată, înseamnă că o altă moleculă a fost redusă, iar toate aceste reacții sunt cunoscute sub numele de procese redox. În condiții normale, acestea sunt menținute în echilibru și fac parte din fiziologia normală.

Ele se caracterizează prin transferul de electroni de la o substanță la alta, care este apoi încărcată negativ. Deoarece trăim într-un mediu bogat în oxigen, aceste molecule încărcate fac parte din metabolism.

Ce sunt speciile reactive de oxigen?

În cadrul acestor procese, sunt generate unele molecule potențial toxice, care conțin oxigen și sunt încărcate negativ. Acestea se numesc specii reactive de oxigen, ROS (reactive oxygen species), și au diverse funcții în cadrul celulelor: sunt implicate în transcripția ADN-ului, diviziunea celulară și fosforilarea proteinelor.

Aceste molecule foarte reactive și de dimensiuni mici includ ioni de oxigen, ioni superoxid, ioni hidroxil, peroxizi și radicali liberi. Dacă se acumulează în interiorul celulelor, acestea oxidează masiv alte substanțe și le degradează, pierzându-și astfel funcțiile.

Unii factori exogeni sunt capabili să accelereze aceste procese dăunătoare, cum ar fi sedentarismul, excesul de greutate, fumatul, poluarea și expunerea excesivă la lumina soarelui. Împreună, aceștia modifică echilibrul redox, generează un exces de ROS și, astfel, un nivel ridicat de activitate oxidativă intracelulară, care dăunează celulelor.

Astfel, sistemul fiziologic antioxidant și repararea celulară, două procese naturale care protejează țesuturile, sunt copleșite. În consecință, apare un dezechilibru între reacțiile oxidative și cele antioxidante, care se numește stres oxidativ.

Consecința este un efect distructiv asupra proteinelor, ADN-ului, carbohidraților și lipidelor. Organele suferă o deteriorare cronică și apar bolile degenerative.

Dolor en las coyunturas

Care sunt consecințele?

Acest dezechilibru este o problemă larg răspândită și, prin urmare, are un impact negativ asupra funcționării multor organe. Bolile cele mai direct legate sunt:

  • Îmbătrânirea prematură.
  • Diabetul.
  • Arterioscleroza.
  • Hipertensiunea arterială.
  • Cataracta senilă.
  • Insuficiență renală acută.
  • ROS și dureri articulare.

Țesuturile care alcătuiesc articulațiile nu fac excepție. În acest caz, factorii mecanici, cum ar fi excesul de greutate, traumatismele, supraîncărcarea articulațiilor și vârsta continuă să joace un rol. Cu toate acestea, dezechilibrul redox este un factor determinant în apariția artritei și a osteoartritei.

În acest domeniu, un studiu efectuat pe pacienți care suferă de artrită reumatoidă a avut rezultate concludente. În special, a fost determinată prezența moleculelor marker pentru stresul oxidativ.

Cel mai frecvent simptom al acestor două boli este durerea articulară cronică legată de mișcare, care este atenuată de repaus. În plus, există și alte semne asociate, cum ar fi rigiditatea articulară, inflamația și pierderea funcției.

ROS afectează diverse structuri articulare, ducând la leziuni care, în multe cazuri, sunt ireversibile. Condrocitele sunt celulele responsabile de producerea și repararea cartilajului, iar dezechilibrul redox reduce această capacitate; pe termen lung, provoacă moartea acestor celule.

În mod similar, celulele sinoviale încetează să mai producă lichid sinovial, un lubrifiant natural al articulațiilor. Aceste procese contribuie la uzura accelerată a articulațiilor și la creșterea durerii osoase.

Modificările degenerative apar, de asemenea, în osul subcondral, adică osul aflat imediat sub cartilaj. Celulele responsabile de generarea, repararea și remodelarea țesutului osos nu mai funcționează corespunzător, iar activitatea lor scade.

Cum ajută antioxidanții la menținerea echilibrului și la evitarea consecințelor?

Antioxidanții, numiți și captatori de radicali liberi, sunt substanțe capabile să încetinească sau să atenueze daunele celulare cauzate de ERO. Aceștia pot fi obținuți din alimentație, deoarece se găsesc în diverse alimente pe bază de plante.

Consumul de substanțe cu efect antioxidant reduce aceste riscuri prin mai multe mecanisme. Printre cele mai importante se numără descompunerea peroxizilor și inhibarea enzimelor implicate în toxicitatea celulară. De asemenea, ele funcționează ca donatori de hidrogen sau de electroni, neutralizând ionii încărcați.

În acest sens, Olimina3® este o formulă special creată pentru a ameliora durerile articulare și inflamațiile asociate. Aceasta conține Hytolive®, un compus exclusiv patentat de polifenoli din ulei de măsline extravirgin. În plus, conține curcumină și acizi grași omega-3, care au, de asemenea, putere antioxidantă.

În orice caz, compușii pe bază de plante care ajută la controlul stresului oxidativ sunt benefici pentru sănătatea și integritatea articulațiilor dumneavoastră. Vizitați site-ul nostru pentru a afla mai multe despre Olimina3® și efectele sale pozitive!

Lasă un comentariu