Corectarea posturii corpului pentru a evita durerile articulare

Unul dintre motivele durerilor articulare, în special la nivelul gâtului, coloanei vertebrale și al zonei lombare, este postura proastă pe perioade lungi de timp. Corectarea posturii proaste va fi esențială pentru a evita problemele de sănătate și chiar pentru a preveni apariția osteoartritei. 20 % din populația României […]

Unul dintre motivele pentru care pot apărea dureri articulare, în special în zona cervicală, a coloanei vertebrale și lombară, este menținerea unei posturi proaste pentru perioade lungi de timp. Corectarea posturii proaste este esențială pentru a evita problemele de sănătate și chiar pentru a preveni apariția osteoartritei.

20% din populația Romaniei suferă de un anumit tip de durere, iar 10% dintre cazuri sunt sub formă de dureri articulare. De aceea, dorim să subliniem importanța igienei posturale: postura corectă pe care trebuie să o adoptăm pentru a ne desfășura activitățile zilnice.

La locul de muncă, petrecerea a opt ore pe un scaun prost reglat poate provoca disconfort articular, în special la nivelul gâtului. Din acest motiv, este necesar să adoptăm o poziție bună de ședere, cu spatele drept și cu genunchii formând un unghi de 90º atunci când picioarele se sprijină pe podea. De asemenea, este recomandat să schimbăm poziția la fiecare oră sau să luăm o scurtă pauză la fiecare două ore pentru a face o serie de exerciții care ne vor permite să ne întindem gâtul, spatele, brațele, mâinile și picioarele.

Pe de altă parte, pentru cei care lucrează ridicând greutăți, o proastă manipulare a sarcinilor va suprasolicita articulațiile, care se vor deteriora mai repede. Modul corect de a ridica greutăți este îndoirea genunchilor, mai degrabă decât îndoirea trunchiului pentru a ridica obiectul. În plus, încercați să aduceți greutatea mai aproape de corp pentru a echilibra sarcina. Acest obicei va fi util pentru a evita durerile lombare și herniile de spate.

Postura în timpul somnului necesită, de asemenea, atenția noastră, deoarece ne va permite să ne odihnim noaptea. Dormitul pe burtă, cu capul înclinat într-o parte, este una dintre cele mai puțin recomandabile poziții, deoarece forțează gâtul și comprimă toracele. Prin urmare, cea mai bună poziție de dormit este pe spate, astfel încât coloana vertebrală să fie susținută complet de saltea. De asemenea, este recomandat să dormiți pe o parte, în poziție fetală, deși trebuie ținut cont de poziția gâtului și a capului pentru a evita viitoarele dureri sau contracturi. O pernă bună va fi cel mai bun aliat pentru a garanta o poziție corectă a gâtului și a spatelui.

O bună sănătate articulară se obține și printr-un stil de viață sănătos: adăugarea de exerciții fizice în rutina noastră va întări mușchii și va îmbunătăți mobilitatea articulațiilor. Articulațiile sănătoase ne vor proteja, în mare măsură, de deteriorarea asociată cu vârsta, postura proastă și osteoartrita.

Lasă un comentariu