Durerea articulară și schimbările de vreme. Care este legătura?

Cum se leagă durerile articulare de schimbările de vreme? Unii oameni, fără a fi nevoie să fie meteorologi, sunt capabili să prevadă când va ploua, și asta datorită oaselor și articulațiilor lor. Dacă sunteți una dintre aceste persoane și ați fost vreodată privit ciudat sau luat drept nebun, trebuie să știți că nu sunteți.

Durerile articulare și schimbările de vreme

Mulți oameni folosesc fraza „Vremea se va schimba pentru că mă dor oasele”. Pare a fi o credință populară adânc înrădăcinată în societate, dar adevărul este că consultațiile despre durerile articulare și schimbările de vreme sunt foarte frecvente în consultațiile medicilor ortopezi.

Adevărul este că bolile reumatice, cum ar fi osteoartrita, osteoartrita, artrita reumatoidă sau boala articulară degenerativă, provoacă adesea simptome precum durere, rigiditate sau mobilitate limitată. Ceea ce este curios este că aceste simptome sunt frecvente atunci când se apropie o schimbare de vreme umedă, cum ar fi zilele ploioase, în măsura în care mulți pacienți cu acest tip de boală sunt capabili să prezică atunci când va ploua.

De fapt, până la 70% dintre respondenți spun că boala lor articulară este influențată de schimbările de vreme și 40% spun că aceste schimbări sunt foarte influente.

Au fost efectuate numeroase studii pentru a stabili o legătură între durerile articulare și schimbările meteorologice. Unele dintre aceste studii nu sunt concludente din cauza dificultății de măsurare a schimbărilor meteorologice, dar s-a observat o relație între umiditate, schimbările de presiune atmosferică și principalele boli reumatice (artrită și osteoartrită).

De ce sunt unii oameni capabili să prezică o schimbare de vreme cu câteva zile înainte ca aceasta să se producă?

Există o serie de particule în atmosferă care se deplasează cu viteza luminii și care precedă, cu ore sau chiar zile, sosirea unui nou front atmosferic.

Atunci când putem vedea pe hărțile meteorologice că se apropie un front, aceste particule sunt deja cu aproximativ 24 de ore înaintea acestuia. Mulți oameni au simțit deja această schimbare în avans, resimțind dureri de intensitate variabilă.

Se crede că, datorită acestor particule, unii oameni primesc avertismente sub forma unor dureri articulare, că vremea se va înrăutăți, iar pentru unii inflamația și durerea pot fi chiar invalidante.

Atunci când se apropie o vijelie, presiunea atmosferică scade, temperatura scade și umiditatea crește. Deși inițial s-a crezut că temperatura nu are nicio legătură cu acest fenomen, ea are.

De fapt, atunci când ne confruntăm cu schimbări de temperatură, durerea apare la nivelul structurii osoase, în timp ce dacă se schimbă umiditatea și presiunea atmosferică, durerea se accentuează la nivelul articulațiilor.

De ce apar durerile articulare atunci când se schimbă vremea?

În corpul nostru avem numeroase structuri care funcționează ca receptori și care se găsesc în piele, în articulații și în unele artere. Funcția principală a acestor structuri este de a capta stimulii primiți prin intermediul vremii, cum ar fi căldura sau frigul, și de a-i transforma în semnale care sunt trimise la creier pentru ca acesta să poată lua măsurile de adaptare necesare.

Printre acești receptori se numără receptorii articulați, a căror funcție este de a identifica cu precizie schimbările de presiune atmosferică, cum ar fi momentul în care vremea se va înrăutăți.

Capsula articulară este o membrană prezentă în articulații care delimitează, susține și face funcționale articulațiile, fiind unul dintre elementele de stabilizare a articulației alături de ligamente.

În interiorul acestei capsule găsim lichidul sinovial care are o densitate mare, este vâscos și are rolul de a proteja articulațiile, minimizând frecarea.

Această scădere a presiunii atmosferice și, în consecință, creșterea umidității mediului înconjurător face ca lichidul sinovial din interiorul articulațiilor să se dilate, generând inflamații și, în consecință, dureri articulare.

Atunci când vremea este stabilă, există un echilibru între presiunea atmosferică extracapsulară și presiunea din interiorul capsulei. Atunci când există o scădere bruscă a presiunii atmosferice, lichidul sinovial tinde să se scurgă din articulație, provocând simptome de durere.

Este interesant faptul că lichidul sinovial din articulațiile persoanelor cu boli reumatice are caracteristici diferite de cele ale unei persoane sănătoase.

Se crede că, datorită acestor particule, unele persoane primesc avertismente sub forma unor dureri articulare, că vremea se va înrăutăți, iar pentru unele persoane inflamația și durerea pot deveni chiar invalidante.

Cum să evitați disconfortul articular atunci când se schimbă vremea?

Faptul că există dureri atunci când se schimbă vremea nu înseamnă că există o agravare a bolii sau a rănii.

În mod ideal, ar trebui să putem evita umezeala și frigul, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, deși putem lua măsuri pentru a evita inflamațiile și durerile legate de fenomenele de mediu.

Un duș fierbinte sau menținerea căldurii sunt adesea două măsuri utile pentru a evita durerile articulare. Alte opțiuni constau în menținerea la minimum a inflamației articulare prin întărirea articulației și a musculaturii din jur prin exerciții fizice și chiar fizioterapie.

În cazurile în care inflamația este considerabilă, înlocuirea lichidului sinovial cu acid hialuronic poate oferi o ameliorare considerabilă a durerii.

Lasă un comentariu